Het Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) heeft voor het eerst drie vloeistoffen voor balseming toegelaten in Nederland. Allemaal op basis van formaldehyde. Het werken met deze biociden kent risico’s. Daarom is gebruik ervan bij opbaren thuis niet toegestaan.

Balsemingsvloeistoffen vallen onder productsoort 22 (PT22). Deze biociden bestrijden bacteriegroei in overledenen. Dit is bedoeld voor de periode tussen het overlijden en de begrafenis of crematie. Tot nu toe waren balsemingsvloeistoffen niet toegelaten in Nederland. Toch worden ze al bij ongeveer 10% van de overlijdens toegepast.

Het werken met formaldehyde kent risico’s. Het gebruiksvoorschrift houdt rekening met de risico’s voor zowel wie het middel toepast, voor de werknemers in uitvaartcentra en voor de bezoekers die afscheid komen nemen van een gebalsemde persoon. Deze betrokkenen kunnen aan het gasvormige formaldehyde worden blootgesteld. Professionele ventilatie is noodzakelijk. Daarom is gebruik van de middelen bij opbaren thuis niet toegestaan.

Lees het Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) nieuwsbericht: Voor het eerst balsemingsvloeistof toegelaten in Nederland.