De Europese Commissie heeft een besluit gepubliceerd over chemische en niet-chemische alternatieven voor anticoagulantia. Anticoagulantia zijn werkzame stoffen in biociden die de bloedstolling remmen. Ze worden gebruikt voor de bestrijding van ratten en muizen. De lidstaten moeten deze alternatieven meenemen bij de herbeoordeling van de toelatingen.

Vergelijkende evaluatie

Anticoagulantia voldoen aan de criteria voor vervanging. Daarom moeten lidstaten bij beoordeling voor toelating altijd een vergelijkende evaluatie (comparative assessment) doen. De informatie in dit besluit van de Europese Commissie moet hierbij altijd meegenomen worden.

Doel: vervanging of beperking

Het doel van de vergelijkende evaluatie is ervoor te zorgen dat de zorgwekkende werkzame stoffen worden vervangen door betere alternatieven of dat er minder van wordt gebruikt. Het is aan de lidstaten om af te wegen of het aanbieden of gebruiken van biociden op basis van anticoagulantia op hun grondgebied moet worden verboden of beperkt.

Informatie over chemische en niet-chemische alternatieven

Met dit besluit beantwoordt de Europese Commissie vragen van de beoordelende lidstaten. Bijvoorbeeld over de doeltreffendheid van chemische en niet-chemische alternatieven. En over de eventuele economische en praktische nadelen. Chemische alternatieven zijn biociden op basis van andere werkzame stoffen zoals alfachloralose en chlocalciferol. Bij niet-chemische alternatieven gaat het met name om mechanische muizenvallen.

Zie het besluit van de Europese Commissie voor meer informatie.