Vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren die Nederland binnenkomen vanuit EU Europese unie (Europese unie) hoog-risicolanden of landen buiten de EU, moeten direct na binnenkomst extra gereinigd en gedesinfecteerd worden. Tsjechië is toegevoegd aan de lijst met EU hoog-risicolanden. De NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) verplicht dit in verband met een uitbraak van de besmettelijke variant van vogelgriep (HPAI).

Op de website van de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) staat een lijst met desinfectiemiddelen die hiervoor gebruikt mogen worden. Deze lijst is door het Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) opgesteld. 

Lees voor meer informatie over de verplichting en een overzicht van alle EU Europese unie (Europese unie) hoog-risicolanden het nieuwsbericht van NVWA (dd. 20 februari): Vogelgriep (HPAI) nu ook in Tsjechië: extra R&O vervoermiddelen verplicht. Meer informatie over vogelgriep is te vinden bij de NVWA.