De Inspectie Leefomgeving en Transport ( ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport)) heeft een illegaal spinnenbestrijdingsmiddel van de markt gehaald. Het gaat om een schoonmaakmiddel waaraan het insecticide deltamethrin was toegevoegd. De verdachte krijgt een boete en een strafblad.

Tijdens het onderzoek heeft de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport) (IOD) flessen van het schoonmaakmiddel in beslag genomen. Samen met de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is het product geanalyseerd.  Daaruit bleek dat deltamethrin aan het middel is toegevoegd. Door deze toevoeging is het schoonmaakmiddel een illegaal biocide. Gebruik kan leiden tot risico’s voor mens en dier en tot vermindering van de biodiversiteit. 

De aangehouden verdachte was de eigenaar van het bedrijf dat het illegale spinnenbestrijdingsmiddel distribueerde. Volgens de IOD blijft scherpe monitoring van de handel in bestrijdingsmiddelen essentieel. 

Zie voor meer informatie het bericht IOD rekent af met handel in illegaal spinnenbestrijdingsmiddel (ILT),