Stekende mug

Pyrethrumextract is een natuurlijk neurotoxisch insecticide. Het wordt wereldwijd toegepast in insecticiden en afweermiddelen. De uitkomsten van een onderzoek naar de werkingsmechanismen van pyrethrumextract in muggen zijn van toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie synthetische afweermiddelen tegen muggen en andere vectoren die ziektes overbrengen op mensen.

Pyrethrumextract is afkomstig van de Chrysanthemum (Tanacetum cinerariifolium). De werkzame stof van dit natuurlijke insecticide is het neurotoxische pyrethrine. Het synthetische pyrethroïde is hieraan verwant. Het was al bekend dat deze stoffen als insecticide werken door verlamming van het organisme. Het mechanisme van de afwerende werking van pyrethrumextract was tot nu toe echter onbekend.

Het blijkt nu dat zowel pyrethrine als een andere component ((E)-β-farnesene (EBF)) van pyrethrum in muggen zorgen voor een activatie van de olfactorische receptorneuronen. De onderzoekers concluderen dat de afwerende werking van pyrethrumextract wordt veroorzaakt door het synergistisch dual-target werkingsmechanisme van deze twee componenten in het pyrethrumextract.

Door dit werkingsmechanisme beter te begrijpen, kunnen middelen tegen muggen en andere vectoren die ziektes overbrengen op mensen verder ontwikkeld worden.