Kat

Het Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) schrijft vanaf oktober voor dat op nieuwe verpakkingen van alle groene aanslagreinigers op basis van quaternaire ammoniumverbindingen de waarschuwingszin voor: ‘Houd huisdieren weg van de behandelde plekken, zolang deze nog vochtig zijn’.

Aanleiding hiervoor zijn vergiftigingsverschijnselen– brandwonden in de bek – bij katten door groene aanslagreiniger, wat ook leidde tot Kamervragen. Navraag bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum leerde dat dierenartsen in 2017 42 meldingen hadden gedaan over katten en 6 over honden.

De ernst van de incidenten is beperkt, de volksgezondheid of het milieu zijn niet in gevaar, maar wel het welzijn van huisdieren. Het zou kunnen dat een kat die op net behandelde natte tegels gaat liggen en zich daarna aflikt, zoals katten doen, te veel van de werkzame stof uit de groene aanslagreiniger binnen krijgt.

Zie ook:

Beantwoording Kamervragen over de verkoop van een giftige aanslagreiniger met gevaar voor mens, dier en milieu

Waarschuwing over risico’s aanslagreiniger voor katten