Kat

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft maatregelen genomen om consumenten te waarschuwen voor de risico’s voor katten van een groene aanslagreiniger met didecyldimethylammonium chloride (DDAC). In een Kamerbrief schrijft ze dat er op basis van nieuwe gegevens blijkt dat er kennelijk op beperkte schaal risico’s zijn voor huisdieren. Daarom is het Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) in overleg met de toelatinghouders om een waarschuwing op het etiket te plaatsen.

Verder zal de staatssecretaris de betrokken brancheorganisaties aansporen om deze waarschuwing actief te communiceren naar consumenten. Daarnaast heeft zij Milieu Centraal verzocht om op haar website de consument hierover te informeren. De brief geeft antwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Wassenberg en Arissen (beiden PvdD).

In mei 2018 meldde het radioprogramma Radar dat een groene aanslagreiniger met didecyldimethylammonium chloride (DDAC) brandwonden veroorzaakt in de bek van katten die het oplikken van de behandelde tegels. Het betreffende product bevat een hoge concentratie DDAC en moet voor gebruik worden verdund. Het is een toegelaten biocide.

Lees meer

Kamerbrief staatssecretaris Van Veldhoven