Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft gevraagd om een vrijstelling van de biocide Maxforce Quantum voor de bestrijding van de invasieve exotische mier Mediterraan draaigatje. Deze vrijstelling is door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)) afgegeven op 2 maart 2021.

De vrijstelling van het middel Maxforce Quantum op basis van de werkzame stof imidacloprid is uitsluitend voor professioneel gebruik. Het mag gebruikt worden na melding bij het Ministerie van IenW en binnen een aanpak van geïntegreerde plaagdierbeheersing (IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management)). Ook moet de toepasser zich aan de voorschriften en beperkingen houden die zijn opgesomd in de vrijstelling. De vrijstelling wordt verleend van 1 maart 2021 tot en met 27 augustus 2021.

Eerder verscheen in de KNB Nieuwsbrief al een artikel over invasieve Mediterrane draaigatjes die in steeds meer woonwijken voor overlast zorgen.