Tijgermug

Het middel Vectobac WG Working Group (Working Group) heeft een vrijstelling gekregen voor de bestrijding van exotische muggen in binnenruimten. Het besluit is op 15 mei gepubliceerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

De vrijstelling Vectobac WG Working Group (Working Group) is afgegeven voor de bestrijding van exotische muggen in binnenruimten. Bijvoorbeeld de Aziatische tijgermugen. Dit middel mag alleen worden gebruikt door professionals. Het middel mag niet gebruikt worden in ruimtes waar mensen (kunnen) verblijven. Dit middel is al wel toegelaten in Nederland voor professionals om buiten te gebruiken.

Noodzaak bestrijding en vrijstelling

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)) heeft de vrijstelling aangevraagd voor de bestrijding van enkele populaties van exotische muggen binnen. Op dit moment is daarvoor geen toegelaten middel beschikbaar. Preventieve en niet-chemische maatregelen zijn niet afdoende voor de bestrijding van de exotische muggen. Exotische muggen zijn een gevaar voor de volksgezondheid omdat ze ziekteverwekkers kunnen overbrengen, zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya. Tegen deze ziekten is geen behandeling of vaccin beschikbaar.