De EFSA-ECHA richtlijn over het effect van waterzuivering op resten van biociden in drinkwater staat tot 27 oktober open voor commentaar. De richtlijn beschrijft welke stoffen moeten worden beoordeeld en hoe afbraakproducten gevormd in de waterzuivering kunnen worden geïdentificeerd. De richtlijn gaat ook in op hoe risicobeoordelaars de opname van stoffen bij het drinken van gezuiverd water kunnen meenemen. 

Wat is er aan de hand  

In water voor de productie van drinkwater kunnen resten of afbraakproducten van bestrijdingsmiddelen zitten. Het drinkwaterzuiveringsproces kan soms niet alles verwijderen of er kunnen hierdoor nieuwe afbraakproducten ontstaan. EFSA heeft in samenwerking met ECHA een een richtlijn ontworpen over het effect van waterzuiveringsprocessen op resten van werkzame stoffen of hun afbraakproducten in water voor de productie van drinkwater. De richtlijn gaat zowel over gewasbeschermingsmiddelen als over biociden.  

Consultatie tot 27 oktober 

Geïnteresseerde partijen kunnen op de website van EFSA de concept richtlijn downloaden en hun opmerkingen op de richtlijn indienen. De deadline voor de consultatie is 27 oktober 2022.