Op 27 maart 2020 gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)) opnieuw een vrijstelling voor desinfectiemiddelen af. Het is de eerste vrijstelling voor desinfectiemiddelen die worden gebruikt om oppervlakken te desinfecteren. Eerder waren drie vrijstellingen gegeven voor handdesinfectiemiddelen.

Door de corona-uitbraak dreigt in de zorg een tekort aan middelen om oppervlakken te desinfecteren. Dergelijke middelen moeten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden)) worden toegelaten.

Het ministerie van IenW heeft nu een vrijstelling afgegeven voor bepaalde toegelaten middelen die geen virusclaim hebben. Deze middelen mogen hierdoor als desinfectiemiddel voor oppervlakken worden verkocht aan de zorg en daar worden gebruikt. Het gaat om middelen die in Nederland zijn toegelaten op basis van de werkzame stoffen alcoholen (minimaal 70 procent), natriumhypochloriet(minimaal 0,025 procent actief chloor) en natriumdichloorisocyanuraat (in een gebruiksconcentratie van minimaal 1000 ppm actief chloor). De vrijstelling geldt tot en met 20 september 2020.

Zie de website van het Ctgb voor de lijsten met een overzicht van de beschikbare toegelaten desinfectiemiddelen van oppervlakken voor professioneel gebruik.